Btw op zonnepanelen terugvragen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (3.000 wattpiek) voor € 4.700 levert dit € 760 op. Met het stappenplan van Milieu Centraal is dat heel eenvoudig.

Wanneer u zelf zonnepanelen op u dak legt, word u in feite een mini-energiebedrijfje, en daarmee ‘ondernemer’. Dat heeft als voordeel dat u de btw die je voor de zonnepanelen betaald hebt, kunt terugvragen. Dat doet u met een btw-aangifte. Met het stappenplan kun je dit prima zelf regelen. Let op:

  • Doe de btw-aangifte binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin u de panelen kocht.
  • Zorg dat factuur van de zonnepanelen én de energierekening op dezelfde naam staan. Staat de factuur op jouw naam en de energierekening op naam van je partner? Dan kan je de btw niet terugvragen.
  • Het stappenplan hieronder geldt alleen voor particulieren. Werk jij al als zzp’er of ondernemer? Lees dan het antwoord op de vraag Hoe zit het als ik al ondernemer / zzp’er ben.

Stap 1: Vul het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in

Om de btw terug te krijgen, moet je je als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Dit doe je met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders, dat op de site van de Belastingdienst staat. Je kunt het formulier uitprinten, invullen en opsturen naar de Belastingdienst.

  • Bij 1 vult u uw gegevens in: je naam, het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst, je telefoonnummer, je burgerservicenummer en de factuurdatum.
  • Bij 2a vult u het correspondentieadres voor de btw in (dat kan een ander adres zijn).
  • Bij 2b kruist u aan of je wilt meedoen aan de kleine ondernemers regeling (KOR). Deelname aan de KOR heeft als voordeel dat je maar 1 (soms 2) keer btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is dat je daarna 3 jaar lang geen btw meer kunt terugvragen (bijvoorbeeld als u extra panelen koopt, maar ook als u een eigen bedrijfje begint).
  • Bij 3 onderteken je het formulier.

Reactie Belastingdienst afwachten

Na de ontvangst van uw formulier stuurt de Belastingdienst binnen 10 werkdagen een brief ‘Vaststelling belastingplicht’. In die brief staat dat u als ondernemer bent geregistreerd en je btw-nummer (omzetbelastingnummer). Daarnaast krijgt u nog een brief met uw inloggegevens voor de digitale aangifte. Heeft u na enkele weken nog geen brief of inloggegevens ontvangen? Bel dan de Belastingdienst (0800-0543) om te vragen wat er aan de hand is. Als u namelijk niet op tijd aangifte doet, kunt u een boete krijgen. Let op: waarschijnlijk moet je digitaal aangifte doen, maar het kán zijn dat je een papieren aangiftebiljet ontvangt via de post. Vul die papieren aangifte dan in en stuur hem op tijd terug met de post.

Stap 2: Rekeningnummer doorgeven

De Belastingdienst wil graag weten op welke bankrekening zij de btw kan uitbetalen. Geef daarom je rekeningnummer door via de website van de Belastingdienst: <a “=”” title=”Rekeningnummer wijzigen” href=”https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/betalenenontvangen/content/rekeningnummer-wijzigen-doorgeven” target=”_blank” rel=”noopener”>Rekeningnummer wijzigen<span “=””>. Dat moet óók als de Belastingdienst al een rekeningnummer van je heeft voor de inkomstenbelasting of toeslagen!

Stap 3: Btw-aangifte doen

Waarschijnlijk krijgt u van de Belastingdienst een digitale aangifte. Heeft u de brief en inloggevens ontvangen? Dan bent u klaar om btw-aangifte te doen. Het bedrag dat u terugkrijgt, is de btw die u betaald heeft min een vast bedrag (dat noemen we het forfait).

Hoe vul je het formulier in?

U hoeft alleen de rubrieken 1 en 5 in te vullen. Bij rubriek 2, 3 en 4 vul je niets in (in de digitale aangifte klik je op ‘Akkoord’).

  • Bij vraag 1a vul je bij ‘Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’ het cijfer ‘0’ in. Bij ‘omzetbelasting’ vult u het forfait in dat hoort bij het opwekvermogen van jouw zonnepanelen. Dit forfait vindt u in de tabel hieronder. Bijvoorbeeld: voor een systeem van 3.000 Wattpiek (10 zonnepanelen) is het forfait € 60. Let op: deze tabel geldt voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan (dit komt het meest voor). Er is een aparte tabel voor zonnepanelen die in het dak zijn geïntegreerd (komt weinig voor).
  • Bij vraag 5a vult u dit forfait nogmaals in (bij de online aangifte wordt dit bedrag automatisch ingevuld). Bij 5b vult u de btw in die u hebt betaald voor de aankoop en installatie. Dit bedrag staat op de factuur. Voor een systeem van 3.000 Wattpiek zal dit ongeveer € 820 zijn. Bij vraag 5c en 5e vult u het verschil tussen de bedragen in (in dit voorbeeld € 760). Vraag 5d laat je leeg.

Tabel voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan

Opwekvermogen in WattpiekForfait (omzetbelasting)
1 – 1000€ 20
1001 – 2000€ 40
2001 – 3000€ 60
3001 – 4000€ 80
4001 – 5000€ 100
5001-6000€ 120
6001-7000€ 140
7001-8000€ 160
8001-9000€ 180
9001-10000€ 200
Hebben uw zonnepanelen een opwekvermogen van meer dan 10.000 Wattpiek? Kijk dan bij op de site van de Belastingdienst hoe je de omzetbelasting moet berekenen.

 

  • Tabel voor zonnepanelen die in het dak geïntegreerd zijn

Eén keer aangifte doen is meestal genoeg

Normaal gesproken moet je als ondernemer elk kwartaal btw-aangifte doen. Maar als u deelneemt aan de kleine ondernemersregeling is 1 keer aangifte doen voldoende. Soms komt het voor dat je na de 1e aangifte toch nog een 2e aangifte van de Belastingdienst ontvangt. Die móét u dan ook invullen, anders krijgt u een boete. Houdt u e-mail of post dus in de gaten: de Belastingdienst stuurt als het goed is een herinnering. Tip: check aan het begin van het nieuwe kwartaal online of er een tweede aangifte voor je klaar staat. Kies in de aangifte bij de vraag ‘Hebt u iets aan te geven’ voor ‘Nee’. Daarna kun je de aangifte ondertekenen en versturen.

Voor- en nadelen kleine ondernemers regeling

Als je meedoet aan de kleine ondernemersregeling (KOR), hoeft u maar 1 keer btw-aangifte te doen en daarna nooit meer. Dat scheelt administratie en geld: u hoeft geen btw over de opgewekte stroom te betalen aan de Belastingdienst.

Wanneer is deelnemen een slimme keuze?

Meedoen aan de KOR is een slimme keuze als u niet van plan bent om de komende 3 jaar extra zonnepanelen te nemen of in die periode als ondernemer te starten. De KOR geldt namelijk voor 3 jaar en gaat het kalenderjaar na aankoop van de zonnepanelen in. U kunt je deelname pas na 3 jaar beëindigen. Dat betekent dat je 3 jaar lang geen btw kunt verrekenen of terugvragen. Ook niet voor het onderhoud van je panelen, een extra set panelen, of investeringen die je voor je nieuwe bedrijf doet. Voorbeeld: U koopt in februari 2020 zonnepanelen. In april 2020 vraagt u de btw terug en meld je je aan voor de KOR. De KOR gaat dan op 1 januari 2021 in. Vanaf dat moment kun je 3 jaar lang geen btw meer terugvragen. Als u vóór eind 2020 nog extra zonnepanelen koopt, kunt u die btw in 2020 nog wél terugvragen. Er is één uitzondering: zodra je omzet boven de € 20.000 uitkomt, moet je dat aan de Belastingdienst doorgeven en eindigt de KOR.

Voor uzelf beginnen of extra panelen kopen

Heb je plannen om in de komende 3 jaar een extra set panelen te kopen of voor jezelf te beginnen? Check dan op belastingdienst.nl/kor of deelname aan de KOR voor jou een verstandige keuze is.

En als u niet meedoet aan de KOR?

Als u niet meedoet aan de KOR, bent u voor de Belastingdienst een gewone ondernemer. Dat betekent dat u ieder kwartaal btw-aangifte moet doen. In die aangifte geeft u aan hoeveel btw u moet betalen over uw stroomopbrengst (teruglevering en eigen gebruik). Meestal is dit een vast gesteld bedrag (forfait). Wilt u niet ieder kwartaal aangifte doen? Dan kunt u een schriftelijk verzoek indienen bij uw belastingkantoor met de vraag of u 1 keer per jaar aangifte mag doen. Het voordeel van ‘gewone ondernemer zijn’, is dat je de btw voor onderhoud, reparatie of vervanging van panelen (of de omvormer), of voor extra panelen, mag verrekenen met de btw die je moet betalen.ut

Vragen over btw terugvragen

De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren als ondernemers: in feite ben je een heel klein energiebedrijfje. Ondernemers in Nederland moeten btw over hun omzet afdragen aan de Belastingdienst. Als eigenaar van zonnepanelen (‘zonnepaneelhouder’) moet je formeel dus btw afdragen over de stroom die je opwekt. Maar je mag óók de btw die je betaald hebt voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Daardoor kun je honderden euro’s terugkrijgen van de Belastingdienst. Als particuliere zonnepaneelhouder kun je kiezen voor de kleine ondernemersregeling (KOR). Je kunt dan de btw die je betaald hebt voor de aankoop en installatie van je panelen terugkrijgen van de Belastingdienst, én je hoeft daarna niet meer elk kwartaal btw-aangifte te doen.

Nee, je mag ook niets doen. Particuliere zonnepaneelhouders die niets doen, krijgen van de Belastingdienst automatisch ontheffing van btw-aangifte. Daar merk je niets van, de Belastingdienst weet immers niet dat jij zonnepanelen op je dak hebt.

Als je niets doet, heb je ook geen ‘gedoe’ en administratie. Maar nietsdoen heeft ook een (groot) nadeel: je krijgt dan geen btw terug over de aanschaf en installatie. Dat scheelt je honderden euro’s.

De kleine ondernemers regeling (KOR) houdt in dat je geen omzetbelasting (btw) hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Je kunt hiervoor kiezen als je omzet niet meer dan € 20.000 per jaar is. Koop je als particulier zonnepanelen, dan kun je voor deze regeling kiezen. Het voordeel is, dat je niet elk kwartaal btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is, dat je de btw die je betaalt (bijvoorbeeld voor onderhoud) ook niet kunt verrekenen. Op belastingdienst.nl vind je speciale informatie over de KOR voor eigenaren van zonnepanelen
Werk je al als ondernemer, dan gelden voor jou de normale btw-regels. Als je de zonnepanelen op je privéhuis legt, kun je wel de btw terugvragen. Vraag bij de Belastingdienst of je belastingadviseur hoe het zit of kijk op belastingdienst.nl – Eigenaren van zonnepanelen. Tip: woon je samen en is één van jullie beiden ondernemer? Terugvragen is eenvoudiger als de niet-ondernemer dit doet. Denk eraan dat je de energierekening én de factuur van de zonnepanelen op naam van de niet-ondernemer zet.

Heb je btw teruggevraagd en je aangemeld voor de kleine ondernemers regeling (KOR)? Dan moet je minstens 3 jaar meedoen aan de KOR, voordat je eruit mag stappen. In deze 3 jaar kun je geen btw terugvragen voor extra zonnepanelen. Na 3 jaar kun je je afmelden voor de KOR. Dan ben je voor de Belastingdienst een gewone ondernemer, en mag je weer btw terugvragen als je extra zonnepanelen koopt. Maar dan moet je ook ieder kwartaal btw-aangifte doen en btw afdragen over de stroom die je produceert (meestal een vast bedrag). Je kunt de belastingdienst vragen om maar 1 keer per jaar btw-aangifte te hoeven doen.

Als je je afmeldt voor de KOR mag je je pas 3 jaar later opnieuw aanmelden voor de KOR. Dus je moet 3 jaar btw-aangiftes doen en btw afdragen. Daarna kun je je weer aanmelden voor de KOR en hoef je geen btw-aangiftes meer te doen.

Voorbeeld: Je koopt in 2020 zonnepanelen, vraagt de btw terug en meldt je aan voor de KOR. De KOR gaat dan op 1 januari 2021 in. In 2021, 2022 en 2023 zit je verplicht in de KOR. Eind 2023 meld je je af voor de KOR. De KOR vervalt dan op 1 januari 2024. Dan kun je extra zonnepanelen kopen (bijvoorbeeld voor een elektrische auto of warmtepomp) én btw terugvragen. Je moet vervolgens weer 3 jaar lang btw-aangifte doen. Eind 2026 kan je je weer aanmelden voor de KOR, als je dat wilt.

Vóór 2020 zonnepanelen gekocht?

Heb je vóór 2020 zonnepanelen gekocht en btw teruggevraagd? Dan heeft de Belastingdienst je per 1 januari 2020 automatisch omgezet naar de nieuwe KOR. Ook dan geldt een wachttijd van 3 jaar voor je je weer kan afmelden. Dus mensen die in het verleden btw teruggevraagd hebben, kunnen zich vanaf eind 2022 afmelden voor de KOR en dan in 2023 weer btw terugvragen voor nieuwe zonnepanelen.

Meer weten? Kijk bij de Belastingdienst.

Zolang je zonnepanelen hebt, ben je voor de Belastingdienst een ondernemer. Je neemt dan deel aan de kleine ondernemersregeling (KOR) óf je moet als gewoon ondernemer btw-aangiftes doen.

Heb je geen zonnepanelen meer? Bijvoorbeeld omdat je je huis met zonnepanelen hebt verkocht of een oud zonnepaneelsysteem van het dak verwijderd hebt? Dan kun je je bij de Belastingdienst afmelden als ondernemer. Stuur daarvoor een brief naar je eigen belastingkantoor waarin je schrijft dat je geen zonnepanelen meer hebt en dat je dus je onderneming stopzet. Je verzoekt de Belastingdienst om je af te melden als ondernemer. Vermeld in de brief je btw-nummer en naam en adres.

Ook als huurder kan je de btw terugvragen. Daarvoor moet je eigenaar zijn van de zonnepanelen (de factuur moet op jouw naam staan) én de energierekening moet op jouw naam staan.

Of je eigenaar bent van het pand waarop de zonnepanelen gemonteerd zijn, maakt niet uit. Het is wel verstandig om voordat je zonnepanelen plaatst (schriftelijk) toestemming van de verhuurder te vragen en duidelijke afspraken te maken wat er met de zonnepanelen gebeurt als je gaat verhuizen.

Meer informatie