Wat zijn de verschillende soorten panelen

Monokristallijn

Polykristallijn

Amorf (dunne film)

Glas-glas

Soorten Kosten Rendement Pluspunt
1) Monokristallijn
Duurder dan polykristallijn en dunne film
Zeer hoog
Geschikt voor kleine daken, omdat er minder m2 nodig is.
2) Polykristallijn
Goedkoper dan monokristallijn
Goed
Ideaal voor grote oppervlaktes
3) Amorf (dunne film)
Goedkoper dan monokristallijn
Laag
Buigzaam, te gebruiken voor objecten (voertuigen, carports, zonwering, voorgevels etc.)
4) Glas-glas
Duurder dan andere soorten
Zeer hoog
Langere levensduur

1) Monokristallijn

De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart/donker blauw. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. De panelen zijn echter wel duurder, maar hebben een hoger rendement per m2. Kortom, de beste keuze voor huiseigenaren die het maximale rendement willen behalen met een klein dak.

2) Polykristallijn

In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement. Ze hebben iets minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer ruimte op het dak geen rol speelt is de polykristallijne zonnepaneel de beste keuze, omdat het een stuk goedkoper is in de aanschaf dan die van monokristallijne variant.

2) Polykristallijn

3) Amorf (dunne film)

In het dunne-film zonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen, hierdoor zijn ze zeer buigzaam. De amorfe zonnepanelen geven het minst rendement van de vier. De prijs ligt wel een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen voor daken. Dunne-film panelen worden vooral op voer- en vaartuigen zoals bussen, zeilboten en jachten gebruikt.

4) Glas-Glas

Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw en hebben een langere levensduur dan alle andere soorten panelen. Daarnaast degradeert deze soort minder snel waardoor je dus langer kunt genieten van een hogere opbrengst gedurende de levensfase van de panelen. Fabrikanten kunnen 90% van de capaciteit na 10 jaar en 80% na 20 jaar garanderen!

4) Glas-Glas